Heb ik recht op terugbetaling?

Jonge kinderen tot 9 jaar

Tot 9 jaar komt de ziekteverzekering tussen wanneer een vroeg orthodontische behandeling is aangewezen. Om van deze tegemoetkoming te kunnen genieten, moet er een meldingsformulier worden opgesteld bij de start van de behandeling. Dit formulier wordt door de orthodontist opgesteld en moet aan het ziekenfonds bezorgd worden.

Jongeren tot 22 jaar

Tot 22 jaar komt de ziekteverzekering in de meeste gevallen tegemoet in de kosten voor orthodontie. De bedragen zijn forfaitair, ongeacht de gebruikte technieken en/of apparatuur. De voorwaarde om te genieten van tegemoetkoming van het ziekenfonds is dat het ingevulde formulier 'Kennisgeving orthodontie' voor de 15e verjaardag wordt ingediend bij de mutualiteit en dat de behandeling gestart wordt binnen de 24 kalendermaanden na ontvangst van de goedkeuring. Indien er een kennisgeving 'ten bewarende titel' wordt uitgeschreven door de orthodontist dient dit ook voor de 15e verjaardag aan de mutualiteit bezorgd te worden. In dit geval kan de behandeling op een later tijdstip, dan 24 kalendermaanden na goedkeuring, gestart worden.

Volwassenen

Helaas heeft u geen recht op terugbetaling van het ziekenfonds bij een orthodontiebehandeling voor volwassenen.

Wist je dat:Indien u een aanvullende tandverzekering heeft, hebt u recht op (gedeeltelijke) terugbetaling van de gemaakte kosten via deze verzekering. 

Wist je dat: Als je zonder toelating van de orthodontist de behandeling langer dan zes maanden onderbreekt, krijg je geen verdere terugbetalingen meer.