Uitneembare apparatuur

De meest gebruikte uitneembare beugels zijn de "activatoren" en de eenvoudige plaatapparaten in de boven-of onderkaak. Het eenvoudige plaatapparaat kan actief of passief (retentie) gedragen worden.

De activator is een mondstuk die gebruikt wordt om de achterliggende groei van de onderkaak te stimuleren en in de mate van het mogelijk te corrigeren. Als je hem goed draagt dan zal de afstand tussen de bovenste en onderste snijtanden elke maand met 1mm afnemen. Het is belangrijk om de beugel altijd te dragen aangezien de correctie snel kan terugval eens je de beugel vergeet.

Bijkomend is het belangrijk om tijdens het dragen van de beugel maar ook als je hem niet draagt, om de lippen te sluiten en zoveel mogelijk door de neus te ademen. Aangezien anders de overbeet sneller terug komt.

Wat kan ik verwachten?

  • Alle begin is moeilijk, dus ook met de activator is dit zo. Geef je zelf even de tijd om te wennen aan je nieuwe beugel en je zal zien dat je er snel mee vertrouwt zal zijn. In geval de beugel pijn doet, neem je best contact met ons op. 

Een plaatapparaat kan voor verschillende doeleinde worden gebruikt afhankelijk van het ontwerp van de beugel. Het kan gecombineerd worden met vaste apparatuur, een buitenbeugel of alleenstaand voor het realiseren van verbreding, individuele tandstand correctie. De plaatapparaten kunnen actief tanden verplaatsen of passief tanden op hun plaats houden (retentiefase). Wanneer je een plaatapparaat moet dragen en hoe lang is afhankelijk van het beoogde doeleinde. De draagtijd kan dus variëren van enkel 's nachts (retentie) tot 14 - 24uur op een dag.

Hoe moet ik de beugel poetsen?

  • De beugel onderhoud je het best door hem te kuisen met de tandenborstel en wat detergent. 1à 2 keer per week reinig je de beugel best met een wateroplosbare tablet (te verkrijgen bij de apotheek of drogisterij) of een beetje azijn zodanig dat het tandplak oplost en de beugel ontsmet wordt.

Wanneer draag je een activator?

De activator moet minstens 14 uur per dag gedragen worden. Dit komt overeen met de uren van na het school tot 's ochtends vroeg. Dus ook tijdens het slapen. Het moeten geen 14 opeenvolgende uren zijn, elk uurtje dat je de beugel kan dragen telt. Je kan de beugel niet teveel dragen, integendeel de behandeling verloopt sneller wanneer je de beugel meer draagt. De tip is dus om hem ook woensdag namiddag en in het weekend de hele dag en nacht te dragen.Tijdens het sporten, tanden poetsen en eten haal je de buitenbeugel best tijdelijk uit.