Verbredingsapparaat

Wanneer de bovenkaak te smal is, kan het aangewezen zijn om deze te verbreden. Bij kinderen en jongeren kan dit adhv een verbredingsapparaat dat vast zitten in de bovenkaak als dit voor de leeftijd van 15 jaar uitgevoerd wordt. Wanneer de correctie nodig is in het melkgebit (vroege orthodontische behandeling) wordt er een aangepaste versie van dit apparaat gebruikt.

Het verbredingsapparaat bestaat uit een centraal schroef thv het verhemelte die vast zit op de kiezen adhv 4 "bandjes".
Als voorbereiding op de plaatsing van het apparaat vinden er een aantal voorbereidende afspraken plaatsen. Een eerste afspraak voor het plaatsen van elastiekjes tussen de kiezen en het nemen van een afdruk gevolgd door een tweede afspraak voor het plaatsen van het apparaat. 

Hoe werkt het apparaat? 

  • Na plaatsen moet je elke dag 1à 2 maal het schroefje opendraaien
  • Meestal duurt dit 2 weken

  • Eens de bovenkaak voldoende breed is, wordt schroef vastgezet en blijft het apparaat nog zo'n 6 maanden op zijn plaats zodat het resultaat kan stabiliseren.

Wat kan ik verwachten? 

  • De eerste 3 dagen kan je pijn, spanning voelen thv je tanden, neus en voorhoofd die geleidelijk aan zal afnemen. Je mag in dit geval gerust een pijnstiller nemen.

  • Na enkel dagen zal er een "spleetje" tussen de voorste tanden ontstaan dat na verloop van tijd van zelf terug dicht zal gaan.

Hoe moet ik het apparaat poetsen? 

  • Aangezien het apparaat vast zit op de tanden, is het belangrijk dat je de "bandjes" en het apparaat goed mee poetst. Aanvullend kan je een mondspoelmiddel gebruiken zodat het verhemelte mee gedesinfecteerd wordt.